Priča iza www.starisloveni.com


Download Article as PDF


Sajt www.starisloveni.com je sajt koji se bavi staroslovenskom mitologijom i religijom. Nastao je davne 2008. godine, međutim o sličnim stvarima razmišljalo se naravno i ranije. Ali u to vreme poklopile su se neke stvari koje su omogućile nastanak sajta. Naime preko jedne rasprave na Yumetalu došli smo ja i Vesna do zaključka da se treba da napravimo sajt. Naravno ja Vesnu nisam znao, ona je predložila da se upoznamo na jednom koncertu u Kolarcu. Naravno, napisa mi i pogrešan broj preko maila, tj izostavi jednu cifru, tako da nisam mogao da je pozovem, elem rešim ja onda da odem na koncert, pa da vidim… možda je i prepoznam. Nekako nakon koncerta primetim jednu devojku da može da zadovoljava opis, tu je bila i Omi s njom. Upoznamo se i krenemo u neki kafić da popričamo o idejama. Omi reče da bi ona mogla da ilustruje sajt, ja i vesna se dogovorimo da pišemo. Trebao nam je i prevod na engleski. Vesna se seti jedne drugarice. Takođe bilo je reči o lekturi. Rešimo da se nađemo svi zajedno jedno veče. Tako i bude. Dođe tu i naš budući lektor Romana, budući prevodilac Jelena nije mogla. Padne tu dogovor. Razmenimo šta je već trebalo. Dogovorimo ko će šta da radi i krenulo se na posao. Nastala je klasifikacija bogova i mitskih bića koje je trebalo opisati. Tada smo malo došli do podatka da smo se upustili u rad na mitologiji koja je jako složena, možda i veća od očekivanog. Pogotovu ako se uzme u obzir Grčka i Rimska mitologija koje su po broju mitoloških bića i bogova izgledale mnogo manje složene. Pogotovu kada se uzme u obzir da smo se bavili i nekim lokalnim mitološkim bićima, pa čak i manjim božanstvima. Nastajali su tekstovi polako, Omi je polako radila ilustracije i sve je krenulo da se kristališe. Posle gotovo godinu dana posla nastala je prva verzija sajta. Zakupljen je domen i sajt je proradio. Nismo u to vreme još bili završili sve tekstove, ali polako smo i to rešavali. Prevod na engleski je bio najkritičniji, koji dobro ne stoji ni danas. Sajt je kasnije dobijao svoju popularnost. Krenuo sam kasnije da radim malo u RTV studnetski grad, gde je nastao dvodelni dokumentarni film o starim slovenima, koji sada distributira Delta Video.  Autor filma sam bio ja, a Vesna je takođe uložila mnogo truda u nastanak filma, ali bilo je i drugih ljudi među kojima i Omi koji su se potrudili da film izgleda na kraju tako kao što izgleda. Trailere filmova možete pogledati:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CNehRAzbWeA]

 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SPBbprvLH7E]

Nakon svega ovoga javlja se ideja za časopisom. Nakon glasanja na forumu koji je nastao drugu godinu postojanja sajta, odlučeno je da će časopis da se zove Veles. Dosadašnje brojeve možete skinutu sa http://www.starisloveni.com/CasopisVeles.html

Naravno nastaju i sad nove ideje. Međutim zatišje je trenutno. Zatišje pred buru…

 

Nikola Milošević

Born in Bratislava, Slovakia, lived in Belgrade, Serbia, now living in Manchester, UK, and visitng the world. Nikola is a great enthusiast of AI, natural language processing, machine learning, web application security, open source, mobile and web technologies. Looking forward to create future. Nikola has done PhD in natural language processing and machine learning at the University of Manchester where he worked for 2 years. In 2020, Nikola moved to Berlin and works in Bayer Pharma R&D as a computational scientist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *